Welkom in Ferwert

Ferwert is een (terp)dorp gelegen in de gemeente Ferwerderadiel (Ferwerderdeel) in Friesland. Ferwert telt ongeveer 1.900 inwoners en heeft de status van 'beschermd dorpsgezicht'. Het dorp ligt ten Noorden van Leeuwarden en ten Oosten Dokkum, nabij de Waddenzee ten westen van het Terpdorp Hogebeintum. 


(eigen foto)

Het Vrijhof is een plein en laat zien dat Ferwert een dorp met veel historie is. Aan het plein staan prachtige oude huisjes. In het dorp staat het beeld van Gemme van Burmania. Deze edelman woonde rond 1550 in Herjuwsmastate te Ferwert. Van Burmania werd het symbool van 'de stânfries'. Dat is de standvastige Fries. Hij weigerde in Brussel te knielen voor Philips II. Want Friezen knielen volgens Gemme alleen voor God.


(wiki ferwert)

Het is niet alleen een dorp met historie. Je kunt er ook genieten van de prachtige natuur, mooie tuinen en de vriendelijke bewoners. Op de zeedijk ruik je de zilte geur van de waddenzee en heb je een prachtig uitzicht op de kwelders en slikvelden. Vanaf hier kun je ook het eiland Ameland zien wat vroeger bij de gemeente  Ferwerderadiel hoorde. 


(eigen foto)

Het is een dorp met redelijk veel voorzieningen. Zo is er de mogelijkheid tot voorgezet onderwijs aan het Dockingacollege. De gemeente heeft gezorgt voor een grote sporthal met een skeelerbaan/ijsbaan en multifunctionele sportveld.
Tevens bevind het gemeentehuis van Ferweradiel in Ferwert.


Gemeentehuis in Ferwert (eigen foto).

 

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode