Interview

Pyt nauta en Johannes van Dijk zijn samen actief om historisch Ferwert terug op de kaart te krijgen. Dit dynamisch duo heeft gezamenlijk meerdere boeken over Ferwert uitgebracht en realiseerden de restauratie en plaatsing van monumenten in ferwert. Zo is en door inzet van deze beide heren een standbeeld geplaats ter eren van Gerben van Burmania, zijn verschillende kerk ornamenten in eren hersteld en zijn er nu plannen om een historische state te herbouwen.

Op onze eerste dag in Ferwert werd Thijs aangesproken door een vrouw `volgens mij zoeken jullie` informatie. Al in dit eerste gesprek komen de namen Johannes van Dijk en Pyt Nauta naar voren. Deze beide heren zouden over een schat aan informatie beschikken. Gezamenlijk hadden zij een boek over Ferwert uitgegeven. Deze heilige graal voor ons onderzoek zou mogelijk nog te vinden zijn in het VVV kantoor te Hogebeintum.  Onze zoektocht begon, een bezoek aan het VVV kantoor verschafte ons met een enorme verscheidenheid aan informatie maar niet het boek der boeken. Wel kregen wij het telefoon nummer van Pyt Nauta en zeg nou zelf: wat is er beter dan het lezen van een boek? Een interview met een van uitgevers van het boek!

Op  woensdag 28-05-14 werden wij door Pyt Nauto warm onthaald in huis en kregen wij de informatie waarop wij gehoopt hadden.  Pyt maakte ons duidelijk dat Johannes het historische meesterbrein achter de meeste projecten is. Toch heeft Pyt ons een enorme schat aan informatie kunnen geven.

Aan de hand van brochures, boeken, en leaflets onder het genot van een kop thee heeft Pyt Nauta ons een inzicht gegeven in historisch Ferwert. Van de tijdsbesteding van boeren tot enorme state in bezit van rijke families, van vaarten tot terpen. Alles werd ons tot in detail ter horen gebracht.  De geschiedenis van Ferwert is indruk wekkend en bijna aan het zicht onttrokken. Ons interview met Pyt Naute en de werken van Pyt Nauta en Johannes van Dijk hebben ons een nieuwe kijk gegeven op Ferwert. Een  waarmee niet alleen gekeken wordt naar wat er is maar ook wat er niet meer is.
                                              

Wij willen Pyt Nauta hartelijk danken voor het gast vrije onthaal en het delen van zijn kennis.

  In de informatie op de site wordt soms verwezen naar Pyt Nauta

 

© 2014 Alle rechten voorbehouden.

Maak een gratis websiteWebnode